DE MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN VAN HAARUITVAL, HUN SIGNALEN EN SYMPTOMEN, ADVIES VAN HAARAANDOENING SPECIALIST NICOLAS SIOEN.

Vrouwelijke vorm van haarverlies is anders dan mannelijk vorm van haarverlies, aangezien de frontale haarlijn meestal intact blijft. Echter, voor vrouwen is de dichtheid achter de haarlijn een groot probleem. Vaak klagen ze over haar waar je doorheen kunt kijken, wat moeilijker is om te stylen. Ze kunnen ook een breder wordende scheiding ervaren. Haaruitval bij vrouwen is meestal beperkt tot 1/3 – 2/3 van de frontale hoofdhuid. Nochtans ervaren veel vrouwen ook haaruitval aan de zijkant van het hoofd, net boven de oren en soms zelf aan de achterkant van het hoofd. 

Vrouwelijke vorm van haaruitval is moeilijk te constateren, omdat het zich heel geleidelijk presenteert. De haren komen sneller in de rust fase en elk haar dat er voor terug in de plaats komt wordt steeds fijner en dunner. De meeste vrouwen merken meestel niet dat hun haaruitval toeneemt, omdat het proces zo geleidelijk gaat. 

De mate van haarverlies bij vrouwen wordt gerangschikt volgens de Schaal van Ludwig: I, II en III. Vrouwen in een vroege fase van uitval vallen onder Ludwig I, terwijl heftigere haaruitval valt onder Ludwig II. Vrouwen die vallen onder Ludwig III hebben  een pruik/haarstukje nodig om hun hoofdhuid te bedekken.

1. HAARverlies zonder verlittekening (TELOGEEN EFFLUVIUM)

🌡️ Deze vorm is niet definitief aangezien de haarzakjes nog intact blijven. 

De term telogeen effluvium wordt gebruikt om tijdelijke vormen van haaruitval (3-6 maanden) die na een belangrijke lichamelijk verandering in het lichaam voorkomt. Telogeen effluvium is een proces waarbij de haren te vroeg overgaan in de laatste van de 3 fases van de haargroei. Hierdoor krijgt men haaruitval verspreid over de hele hoofdhuid.

👉 Bij de acute vorm treedt plots haarverlies op door stress, ziekte, ondervoeding, hormonale veranderingen, medicatie …

👉 De chronische vorm stelt zich geleidelijk in en duurt langer dan zes maanden. Dit komt meestal door ziekte, ondervoeding of medicatie …

🌡️ telogeen effluvium zal vanzelf herstellen indien de oorzaak wordt aangepakt.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken, risicofactoren, van telogeen effluvium:

  • Crashdiëten: snel #vermageren, #afvallen, #gewichtsverlies: te laag gewicht, forse vermagering. LEES MEER >>

  • Stress

  • Haaruitval door een traumatische gebeurtenis of depressie, zoals een echtscheiding of een sterfgeval is heel begrijpelijk, omdat je lichaam meer energie verbruikt om te herstellen van de gebeurtenis of verandering in je leven. Zodra het emotioneel gezien beter met je gaat, neemt ook de eetlust toe en keert je haardos weer terug naar de oude staat.

  • Ziekte, hoge koorts/langdurige ziekte.

  • Ondervoeding

  • Schildklierproblemen De schildklier maakt te weinig schildklierhormoon aan, haaruitval is mogelijk gevolg

  • Gastric bypass, een operatie waarbij de maag verkleind wordt en de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omgeleid. Haaruitval is tijdelijk de eerste 6 maanden.

  • Na een zwangerschap: de meest voorkomende vorm van tijdelijke haarverlies ontstaan na het krijgen van een kind. In plaats van haaruitval tijdens de zwangerschap, blijven de telogene haren zitten in de hoofdhuid. Hierdoor hebben vrouwen dik en vol haar tijdens de zwangerschap. Echter, 3-6 maanden na de bevalling zullen alle telogene haren tegelijkertijd zich loslaten van de hoofdhuid. Dit leidt tot enorme haaruitval wat ontzettend verontrustend is, aangezien het haar merkbaar dunner wordt. Vrouwen kunnen wel gerustgesteld worden, omdat na 6-12 maanden hun haar weer normaal terug zal groeien. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het liggen aan een onderliggende vorm van haarverlies dat is aangespoort door de telogene effluvium.

  • Operaties & narcose: Het ondergaan van een operatie, vooral onder narcose, kan leiden tot tijdelijk haarverlies van 3-6 maanden. Wanneer je je in deze situatie bevindt, kun je ervan uit gaan dat 6-12 maanden later de haaruitval is opgelost. Dit gebeurt vanzelf en vereist geen behandeling.

  • Een laag ijzergehalte kan (maar nog niet bewezen) haaruitval oorzaken. Er wordt nog steeds besproken in de medische literatuur of een laag ijzergehalte werkelijk haaruitval veroorzaakt en of het corrigeren van het ijzergehalte kan helpen bij de teruggroei van het haar. Als je last hebt van haaruitval en ook last hebt van vermoeidheid, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dokter om jouw ijzergehalte te laten onderzoeken. Als het ijzergehalte laag is kan de dokter een ijzersupplement aanbevelen, wat kan helpen bij het ombuigen van haaruitval.

  • Een tekort vitamine D schijnt (maar nog niet bewezen) haarverlies te veroorzaken. Het is wel al bewezen dat zuigelingen lijden aan plekken met haarverlies door geërfde defecten aan de vitamine D receptoren. Wat nog niet is bewezen, is dat supplementen voor mensen met normale vitamine D receptoren de haargroeiverbeterd. Mocht het zijn dat de dokter constateert dat de vitamine D gehalte te laag is, dan is het aan te raden om supplementen te nemen.

  • Auto immune aandoeningen zoals lupus, dermatomyositis of collageen vasculaire ziektes kunnen haaruitval veroorzaken. Als het in de familie zit en jij zelf haaruitval ervaart, is het aan te raden om contact op te nemen met een dokter.

  • Medicaties: Er bestaat een lange medicatie lijst dat kan leiden tot haarverlies. De meest voorkomende oorzaken zijn medicaties met een hoge vitamine A gehalte of iets dergelijks zoals isotretinoin. Andere medicaties die meestal geaasocieerd zijn met haarverlies zijn bloeddruk medicaties of bloed verdunners zoals warfarine.

  • Anticonceptie: Vrouwen die stoppen of beginnen aan de anticonceptie pil ervaren ook haarverlies. Bij de een kunnen sommige anticonceptie pillen net wat ergere haaruitval veroorzaken dan bij de ander. Neem contact op met een gynaecoloog of dermatoloog om achter de best type anticonceptie pil te komen voor vrouwen die lijden aan haarverlies.

  • Overlijden, Scheiden, Mishandeling: Dit is vaak een ongemakkelijk onderwerp en resulteert in heftige fysiologische stress op het lichaam. Voor sommige mensen kan dit leiden tot haarverlies.

  • Haarbreuk: Hitte kan schade veroorzaken aan de haarschacht. Dit geldt al helemaal voor haar dat chemisch is behandelt en haar dat vatbaar is voor uitval. Het gebruik van stijltangen of krultangen kan resulteren in een aandoening genaamd trichorhexxis nodosa. Dit is een medische term voor haarbreuk. Deze aandoening komt voor als kleine witte knopen over de lengte van de haarschacht. Daarnaast, kunnen deze knopen ook voorkomen aan het einde van de haarschacht waar het haar is afgebroken. Veel mensen denken dat hun haar uitvalt terwijl het eigenlijk afbreekt.

2. GENETISCHE OORZAKEN (ALOPECIA ANDROGENETIC)

De meest voorkomende oorzaken voor langdurige haarverlies. De term androgenetica wil zeggen dat zowel de hormonen als de genetica een rol spelen. De term alopecia wordt gebruikt voor alle soorten haarverlies. 

Vrouwelijke vorm van haarverlies zit in de familie en wordt beschouwd als 'polygeen,' wat betekent dat het afkomstig is van vele verschillende genen van vele verschillende voorouders. Het kan zijn dat jouw vader op vroege leeftijd al kaal werd of dat jouw tweelingzus last heeft van haaruitval. 

  • Polycysteus ovarium syndroom: Deze conditie komt bij veel vrouwen voor in onregelmatige periodes, onvruchtbaarheid, insuline/resistentie, hirsutisme, acne en haarverlies. Als je denkt dat je hier aan lijdt is het aan te raden om zo snel mogelijk conctact op te nemen met een gynaecolog en/of een dermatoloog. Je kunt dan profiteren van anti-andorgene therapieën die helpen met het normaliseren van de symptonen en verminderen van haarverlies.

  • Alopecia Areata: Is een conditie dat kan leiden tot ronde of ovale plekken van haarverlies op de hoofdhuid. De oorzaak is meestal een combinatie van familie geschiedenis en extreme omgevingsfactoren zoals stress. Vaak zie je dit bij kinderen, maar kan ook voor het eerst voorkomen bij volwassenen. De meeste patienten met deze conditie hebben beperkte plekken van haarverlies. Echter, de plekken kunnen zich verspreiden naar de achterkant van de hoofdhuid, de gehele hoofdhuid (alopecia totalis) of het hele lichaam (alopecia universalis).

  • Cicatricial Alopecias is een vaak voorkomende oorzaak van haarverlies bij mensen van Afrikaanse afkomst. De symptomen hiervan kunnen jeuk of gevoeligheid van de centrale vertex van de hoofdhuid zijn (zie diagram) en kan voorkomen als een plek met kort, gebroken haar of als een plek met dunner worden haar. Het wordt centrifugaal genoemd omdat het plekje zich kan uitbreiden. De term cicatricial verwijst naar de aard van littekens van deze aandoening. Als deze conditie zich kan voortzetten dan kan dat helaas resulteren in permanente littekens, wat het onmogelijk maakt om het haar te laten terug groeien. De meeste dermatologen proberen daarom de ontsteking te stoppen met een combinatie van plaatselijke steroïden of geïnjecteerd steroïden, zodat er niet nog meer haren verloren zullen gaan. Sommige patiënten met een heftige ontsteking of puisten hebben waarschijnlijk orale antibiotica nodig om hun conditie af te koelen.

  • Frontale Fibroserende Alopecia is een vrij nieuwe conditie dat pas mid-1990 werd beschreven. Het kan leiden tot permanente haarverlies langs de frontale haarlijn, evenals het dunner worden of haaruitval van de wenkbrauwen. Mensen die hier aan lijden heb vaak ook last van haarverlies over hun hele lichaam en/of kleine gezicht pukkels rondom de wangen en kruin. Aangezien deze conditie kan zorgen voor permanente haarverlies is het erg belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dermatoloog zodat je vroeg kan beginnen aan behandeling om verdere haarverlies tegen te gaan.

  • Lichen Planopilaris is een neef van fibroriserende alopecia, maar komt voor als ronde of ovale plekken van haarverlies op de top of zijkant van de hoofdhuid. Mensen die hier aan lijden hebben vaak last van jeuk, schilfers of gevoeligheid op de plekken van haarverlies. Een dokter kan een hoofdhuid biopsie uitvoeren om deze aandoening te bevestigen. Aangezien deze aandoening permanente littekens achter laat is het erg belangrijk dat een gecertificeerd dermatoloog of haar expert deze aandoening behandelt.

3. HAARUITVAL DOOR CHEMOTHERAPY

  • Kankercellen splitsen zich sneller dan andere cellen. Bij de behandeling van kanker met chemotherapie werkt men in op deze cellen door ze te vernietigen of hun verspreiding op zijn minst te vertragen. Het probleem is dat andere gezonde cellen in ons lichaam ook de eigenschap hebben om zich snel te vermenigvuldigen, waaronder de cellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van ons haar en lichaamshaar (wimpers, wenkbrauwen, …). Vandaar dat het haar +/- 3 weken na de 1e chemo begint uit te vallen…

  • Er doen heel wat theorieën de ronde over dit soort van haaruitval. Sommigen zeggen dat het onvermijdelijk is, anderen beweren dat het haarverlies beperkt kan worden door het dragen van een koelhelm…

  • Elke behandeling is uiteraard anders (bepaalde moleculen veroorzaken meer haaruitval dan andere) en elke persoon reageert ook anders (haar min of meer resistent aan de basis).

  • Het is aangeraden om contact op te nemen met een erkend haarinstituut zodra u verneemt wanneer uw chemo zal plaatsvinden. Een specialist zal u begeleiden, uw type haar onderzoeken en u een tijdelijke oplossing voor uw haaruitval voorstellen.

  • Deze haaruitval is omkeerbaar en gevallen waarbij het haar niet meer terug groeit, zijn zeldzaam.

Bronnen

Dr. Nicole Rogers, is een toonaangevende bestuurs-gecertificeerde dermatoloog gespecialiseerd in hoofdhuid aandoeningen en haartransplantatie. Met meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs, medisch onderzoek en praktijk consultatie, is Dr. Rogers het meest bekend om haar succes met het behandelen van patiënten die lijden aan haaruitval. Dr. Rogers deelt nu haar professionele expertise voor Cerafill.

Dr. Rogers studeerde cum laude af aan de Harvard Universiteit, behaalde haar medische diploma en ronde haar residency training in dermatologie af aan de Tulane Medical School. Ze is benoemd tot de "Haar Gezondheids Specialist" door WebMD, is geciteerd in nationale publicaties zoals onder ander The Wall Street Journall en verscheen een aantal keren op TV en radio shows om diagnosis en behandelingen voor haar verlies te bespreken. 

Dr. Rogers is momenteel lid van de clinische faculteit in de dermatologische afdeling van Tulane Universiteit. Daarnaast is ze ook redacteur voor de Journal of Dermatologic Surgery geeft advies aan de International Society of Hair Restoration Surgery, de Cicatricial Alopecia Research Foundation en de Louisiana State Board of Electrolysis Examiners

Tevens is ze ook lid van de American Society of Dermatologic Surgery, de Women's Dermatologic Society, de Dermatology Foundation, de National Alopecia Areata Foundation en de North American Hair Research Society.

Nicolas Sioen All rights reserved ©

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur is het niet toegestaan dit artikel, of enig onderdeel daarvan, openbaar te maken en/of te (doen) verveelvoudigen.