De 7 meest gestelde vragen over chemo & haaruitval aan haaraandoening specialist Nicolas

1. Waarom leidt chemotherapie tot haaruitval?

Haarverlies is de meest voorkomende bijwerking van chemotherapie. Bij behandelingen van kanker, en dan vooral bij chemotherapie, wordt het lichaam danig op de proef gesteld door de werking van adriamycine en taxol. De werking van deze producten maakt geen onderscheid tussen tumorcellen (zieke cellen) en de andere cellen (gezonde cellen) die zich van nature uit, snel vermenigvuldigen (zoals bv. de cellen die het haar, de neushaartjes, de wimpers, de wenkbrauwen, het okselhaar en het schaamhaar vernieuwen). Het gevolg is dat algemeen haaruitval een veel voorkomende bijwerking is van de behandelingen voor kanker. Dit gebeurt niet systematisch. Alles hangt af van het type chemo. Er is geen preventie mogelijk.

2. Wanneer begint mijn haar uit te vallen?

Doorgaans begint de haaruitval 2 tot 3 weken na de eerste chemokuur. Bij de ene persoon treedt het haarverlies geleidelijk op, bij de andere valt het haar meteen met grote plukken uit. De meeste mensen lopen tegen hun tweede chemokuur al rond met een pruik, sjaaltje of muts.

Tip! Wacht niet tot je haar begint uit te vallen om op zoek te gaan naar geschikte hoofdbedekking. Kijk vóór de start van je chemobehandeling al uit naar een pruik of chemo-sjaals en mutsjes. Voor een pruik ga je bij voorkeur langs bij een gespecialiseerde haaraandoening specialist. Chemo-sjaals, mutsjes en slaapmutsjes koop je best in gespecialiseerde winkels.

3. Knippen of niet?

Nogal wat patiënten laten hun haar knippen, om het verlies zo lang mogelijk te verbergen. Vooral vrouwen met lange haren. Knippen heeft echter voordelen: de uitvallende haren zijn minder zichtbaar, wat het opruimen minder pijnlijk maakt. Ook de overgang naar het kale hoofd is minder bruusk. Zodra de kale plekken duidelijk zichtbaar worden, zullen de meeste mensen hun hoofd kaal scheren. Bij vrouwen gaat dat doorgaans met heftige gevoelens gepaard. Huilen is heel normaal wanneer de laatste restjes kapsel verdwijnen. Wie een weelderige haardos gewoon is, zal het blote hoofd geregeld als onaangenaam en koud ervaren.

Chemo_3.jpg

4. Hoe verzorg ik mijn haar tijdens mijn chemotherapie?

Ik adviseer altijd de hoofdhuid goed te verzorgen. Doe dit niet met een zogezegde zachte, milde shampoo, deze zijn voor je haar al niet goed, laat staan voor jouw hoofdhuid. Ik bedoel een product dat de huid reinigt en verzorgt. De huid droogt tijdens de chemotherapie vlugger uit en wordt schilferig. Het is daarom belangrijk om de huid te hydrateren. Je pruik en je hoofdhuid voelen beter aan. In ons instituut werken wij met producten van Mediceuticals®. Deze producten zijn ontwikkeld om de functie van de hoofdhuid te verbeteren en te ondersteunen. Dat is net wat we nodig hebben als de huid al zoveel te verduren heeft tijdens de behandeling met chemotherapie.

5. Doet haaruitval na chemo pijn?

Haaruitval kan een beetje pijn, wanneer het haar begint los te komen, (net voor de haaruitval). Haaruitval begint meestal 15 tot 19 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie. U kunt dit merken doordat u haren vindt op uw kussen of in de douche. Sommige patiënten ervaren enkele dagen voordat de haaruitval begint zogenaamde haarpijn: het voelt als een paardenstaart die te strak zit.

Chemo_4.jpg

6. Zijn slaapmutsjes echt nodig?

Absoluut! Iedereen die chemo heeft gehad weet dat een kaal hoofd sneller afkoelt. Je verliest de meeste warmte via je hoofd wanneer je geen haren hebt. Daardoor heb je het 's nachts sneller koud en dan helpt een extra deken niet. Laat kou je nachtrust niet verstoren. Je hebt je slaap hard nodig om je lichaam te laten herstellen tijdens de kuren. Draag daarom een chemo slaapmutsje en kies voor een model in een ademende stof zonder hinderlijke elastiekjes of harde boorden.

7. Wanneer begint mijn haar terug te groeien?

Je haar begint direct na je chemotherapie terug te groeien. Het kan wel zijn dat de groeisnelheid wat langzamer is dan voorheen. Vaak krijgt u eerst donzig ‘babyhaar’. Meestal heeft het "nieuwe" haar een andere kleur of textuur. Een kleurverandering gaat meestal in de richting van verlichten (lees: grijs haar dat voorheen niet zichtbaar was door de kleuring die je deed). Meestal is er ook een sterke verandering van de structuur van het haar. Het nieuwe haar  is krullend  in plaats van glad. Heel dikwijls is het nieuwe haar droger dan het oorspronkelijke haar. In enkele uitzonderlijke gevallen is de haaruitval die door chemotherapie en/of radiotherapie veroorzaakt wordt, blijvend.

JE KAN DE GOLVEN NIET VOORKOMEN. JE KAN WEL LEREN ZWEMMEN.
— Nicolas Sioen